No cóż. Tytuł mówi chyba sam za siebie. Post o żarciu to będzie.
Wielkim żarciu - Boeuf Strogonow; roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami; cycki w kulkach; glazurowana marchewka i "bakłażowe" placki...
Żarcia tyle, bo mieliśmy małe przyjęcie.
Zaczynam od STROGONOWA bo kilka osób dopytywało się o przepis.
SKŁAD:
ok. 1 kg mięsa wołowego tzw. miękkiego
10 pieczarek
1 cebula
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, papryka słodka (2 łyżki), papryka ostra
Mięso kroję w cienkie paski. Podsmażam na oliwie. Wodę (ok 2 szklanki) gotuję z dodatkiem papryki słodkiej. Podsmażone mięso wrzucam do wody. Cały czas wszystko się gotuje.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam na maśle. Dorzucam do mięsa.
Pieczarki kroję w cienkie paski. Podsmażam na maśle i też dodaje do strogonowa.
Dodaję cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem i papryką ostrą.
Całość musi się gotować dość długo, do momentu aż mięso będzie mięciutkie.
Jeśli na koniec okazuję się, że zupa / gulasz jest zbyt rzadka (w zależności od upodobań) zagęszczam zaprawką z mąki i wody.
Całość delikatnie zabielam śmietaną. Ale w bardzo małej ilości.
I gotowe :-)
ROLADKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI.
SKŁAD:
ok. 1 kg mięsa wołowego tzw. miękkiego
10 pieczarek
1 cebula
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, papryka słodka (2 łyżki), papryka ostra
Mięso kroję w cienkie paski. Podsmażam na oliwie. Wodę (ok 2 szklanki) gotuję z dodatkiem papryki słodkiej. Podsmażone mięso wrzucam do wody. Cały czas wszystko się gotuje.
Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam na maśle. Dorzucam do mięsa.
Pieczarki kroję w cienkie paski. Podsmażam na maśle i też dodaje do strogonowa.
Dodaję cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem i papryką ostrą.
Całość musi się gotować dość długo, do momentu aż mięso będzie mięciutkie.
Jeśli na koniec okazuję się, że zupa / gulasz jest zbyt rzadka (w zależności od upodobań) zagęszczam zaprawką z mąki i wody.
Całość delikatnie zabielam śmietaną. Ale w bardzo małej ilości.
I gotowe :-)
ROLADKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI.
Zobaczyłam przez przypadek jak w jednym z odcinków swojego programu Ewa Wachowicz przyrządzała roladki z jarmużem.
Jako, że akurat nie udało mi się kupić jarmużu, padło na suszone pomidory.
SKŁAD:
schab środkowy (8 kotletów)
Słoik pomidorów suszonych (w oleju z ziołami)
sól, pieprz
białe wino
Schab trzeba bardzo cieniutko rozbić.
Posolić, popieprzyć dość mocno.
Suszone pomidory pokroić.
Nałożyć pokrojone pomidory na kotlety, zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami.
Roladki podsmażyć na patelni. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać winem i piec ok 30-40 minut.
PYCHOTA!!!!!
GLAZUROWANA MARCHEWKA
Słodki dodatek do mięsa.
SKŁAD:
10 marchewek
sok z dwóch pomarańczy
łyżka masła
cukier - 1 łyżka
Obrane marchewki gotowałam w wodzie z odrobiną soli przez 15 minut. Potem marchewki trzeba wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Wszystko zalewamy sokiem z pomarańczy. Na patelni trzeba trzymać ok 10 minut aż sok z cukrem zaczną się karmelizować. Trzeba potrząsać patelnią, żeby marchewki ładnie się oblepiły "sosikiem"
MIODZIO!!!!
PLACKI BAKŁAŻOWE czyli po prostu smażony bakłażan.
SKŁAD:
bakłażan
sól, pieprz
1 łyżka mąki + 2 łyżki bułki tartej
jajko
olej
Bakłażana trzeba pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, ułożyć na sitku i mocno posolić. Po ok. 15 minutach dokładnie umyć i osuszyć.
Mąkę wymieszać z bułką tartą i pieprzem.
Plasterki bakłażana obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce. Smażyć na oleju.
I to cała tajemnica Bakłażowych placków ;-)
Nasze niektóre troszkę za mocno się przyrumieniły...
Przepis na CYCKI W KULKACH znajdziecie TUTAJ.
A na deser był przepyszny TORT CYTRYNOWY w wykonaniu mojej sister.
Dekoracja mojego autorstwa, niestety niezbyt efektowna... Ale tort PYYYYSZNYYYY!!!
Przepis na tort pochodzi z superowej strony MAŁA CUKIERENKA, na którą niestety nie mogę zbyt często zaglądać.....
jak tam wejdziecie, sami przekonacie się dlaczego...
Komentarze
Prześlij komentarz