Przejdź do głównej zawartości

248. WIELKIE ŻARCIE...

No cóż. Tytuł mówi chyba sam za siebie. Post o żarciu to będzie.

Wielkim żarciu - Boeuf Strogonow; roladki wieprzowe z suszonymi pomidorami; cycki w kulkach; glazurowana marchewka i "bakłażowe" placki...



Żarcia tyle, bo mieliśmy małe przyjęcie.

Zaczynam od STROGONOWA bo kilka osób dopytywało się o przepis.

SKŁAD:

ok. 1 kg mięsa wołowego tzw. miękkiego
10 pieczarek
1 cebula
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, papryka słodka (2 łyżki), papryka ostra

Mięso kroję w cienkie paski. Podsmażam na oliwie. Wodę (ok 2 szklanki) gotuję z dodatkiem papryki słodkiej. Podsmażone mięso wrzucam do wody. Cały czas wszystko się gotuje.

Cebulę kroję w drobną kostkę. Podsmażam na maśle. Dorzucam do mięsa.

Pieczarki kroję w cienkie paski. Podsmażam na maśle i też dodaje do strogonowa.

Dodaję cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem i papryką ostrą.

Całość musi się gotować dość długo, do momentu aż mięso będzie mięciutkie.

Jeśli na koniec okazuję się, że zupa / gulasz jest zbyt rzadka (w zależności od upodobań) zagęszczam zaprawką z mąki i wody.

Całość delikatnie zabielam śmietaną. Ale w bardzo małej ilości.

I gotowe :-)





ROLADKI WIEPRZOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI.


Zobaczyłam przez przypadek jak w jednym z odcinków swojego programu Ewa Wachowicz przyrządzała roladki z jarmużem.

Jako, że akurat nie udało mi się kupić jarmużu, padło na suszone pomidory.

SKŁAD:

schab środkowy (8 kotletów)
Słoik pomidorów suszonych (w oleju z ziołami)
sól, pieprz
białe wino

Schab trzeba bardzo cieniutko rozbić.




Posolić, popieprzyć dość mocno.


Suszone pomidory pokroić.






Nałożyć pokrojone pomidory na kotlety, zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami.

Roladki podsmażyć na patelni. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać winem i piec ok 30-40 minut.


PYCHOTA!!!!!




GLAZUROWANA MARCHEWKA


Słodki dodatek do mięsa. 

SKŁAD:

10 marchewek
sok z dwóch pomarańczy
łyżka masła
cukier - 1 łyżka


Obrane marchewki gotowałam w wodzie z odrobiną soli przez 15 minut. Potem marchewki trzeba wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Wszystko zalewamy sokiem z pomarańczy. Na patelni trzeba trzymać ok 10 minut aż sok z cukrem zaczną się karmelizować.  Trzeba potrząsać patelnią, żeby marchewki ładnie się oblepiły "sosikiem"


MIODZIO!!!!





PLACKI BAKŁAŻOWE czyli po prostu smażony bakłażan.

SKŁAD:
bakłażan
sól, pieprz
1 łyżka mąki + 2 łyżki bułki tartej
jajko
olej

Bakłażana trzeba pokroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm, ułożyć na sitku i mocno posolić. Po ok. 15 minutach dokładnie umyć i osuszyć.

Mąkę wymieszać z bułką tartą i pieprzem.

Plasterki bakłażana obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce. Smażyć na oleju.

 I to cała tajemnica Bakłażowych placków ;-)

Nasze niektóre troszkę za mocno się przyrumieniły...





Przepis na CYCKI W KULKACH znajdziecie TUTAJ.


A na deser był przepyszny TORT CYTRYNOWY w wykonaniu mojej sister.
Dekoracja mojego autorstwa, niestety niezbyt efektowna... Ale tort PYYYYSZNYYYY!!!

Przepis na tort pochodzi z superowej strony MAŁA CUKIERENKA, na którą niestety nie mogę zbyt często zaglądać.....

jak tam wejdziecie, sami przekonacie się dlaczego... 




Komentarze